You are currently viewing ИНФОРМАТОР – ШКОЛСКА 2020/2021. ГОДИНА – ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ

ИНФОРМАТОР – ШКОЛСКА 2020/2021. ГОДИНА – ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ

ОБАВЕШТЕЊА, ПРЕПОРУКЕ, ДОКУМЕНТИ.

Друго полугодиште почиње 18. јануара 2021. године.

Настава у основној и средњој школи организоваће се на начин како је то прописано Стручним упутством за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у школској 2020/2021. години, које се спроводи од 1. септембра 2020. године.

У другом полугодишту настава ће се одвијати у просторијама школе, по распореду који је утврђен 31. августа. И у наредном периоду сви часови у школи трајаће по 30 минута, док ће остали временски период у оквиру часа бити коришћен за дезинфекцију и хигијенско одржавање простора. Сви наставници и ученици су у обавези да носе заштитне маске и да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мера.

Ученици првог циклуса у оквиру четворогодишње и шестогодишње ОМШ у обавези су да похађају наставу у школи.

Ученици другог циклуса ОМШ као и ученици средњих школа похађаће наставу према комбинованом моделу, при чему ће се индивидуална настава одвијати у просторијама школе а колективна комбиновано.

Родитељи који сматрају да њихова деца из здравствених разлога не треба да похађају наставу у згради МШ Мокрањац, потребно је да попуне молбу за похађање онлајн наставе и пошаљу је на мејл свог одељенског старешине. Молба се односи на целокупно похађање онлајн наставе, а не само за поједине предмете.

Приликом провере и евалуације знања сви ученици су дужни да дођу у школу према утврђеном распореду.

линк молбе за похађање онлајн наставе:

http://mokranjacbg.rs/wp-content/uploads/2021/01/Molba-Onlajn-nastava.pdf

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ ЗАШТИТЕ ОД COVID-19

Поштовани родитељи и ученици,

молимо вас да се упознате са најважнијим мерама које смо дужни да примењујемо како би боравак деце у школи учинили што безбеднијим у време епидемије.

(из Плана превентивних мера за спречавање појава и ширења епидемије заразне болести и Упутства о мерама заштите здравља ученика и запослених  за основне и средње школе)

Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције који могу указивати на COVID -19 (главобоља, грозница, цурење носа, запаљење грла, кашаљ, отежано дисање). 

Родитељи треба да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу. 

Ученици су у обавези да носе заштитне маске све време боравка у школи.

Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос, уста и браду.

Маска се не сме одлагати на радну површину, стављати у џеп или остављати да виси око врата јер тако и сама постаје извор инфекције.  Искоришћене маске одлажу се у канте за смеће.

Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду  и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

Пре уласка у школу обавезна је дезинфекција обуће помоћу дезо баријере и дезинфекција руку  помоћу дезинфекционог средства које је постављено код улаза у школу.

Прање руку је обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.) и увек када постоји потреба. Користити папирне убрусе за брисање руку а искоришћене убрусе одложити у канту за смеће. 

Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метра.

Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малог и великог одмора.

Уколико се симптоми појаве ван школе

Јавити се у COVID-19амбуланту надлежног дома здравља. Не одлазити у школу и обавестити разредног старешину у школи. Даље пратити препоруке лекара.

Уколико се симптоми појаве у школи

При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције, наставник ће обавестити родитеља и надлежни институт/завод за јавно здравље. Ученик ће са маском сачекати родитеља у посебној просторији. О ученику ће до доласка родитеља бринути једна особа  користећи маску и рукавице.

документи: