You are currently viewing КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ  “De La Salle” (КАНАДА) и МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “Мокрањац” (СРБИЈА)

КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “De La Salle” (КАНАДА) и МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “Мокрањац” (СРБИЈА)

среда 8. мај 2019. у 19 часова
САЛА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ
Студентски трг 11

Студијска посета оркестра средње школе “De La Salle” из Отаве региону – Р. Србија, БиХ, Р. Хрватска, Р. Словенија, Италија

            Гудачки оркестар канадске средње уметничке школе “De La Salle” из Отаве, посетиће Р. Србију у периоду од 6. до 9 маја о.г, у оквиру своје студијске посете региону. Посета Р. Србији је организована под покровитељством Министарства спољних послова Р. Србије и Амбасаде Канаде у Београду, док је домаћин посете МШ „Мокрањац“ из Београда.

Школе двеју земаља су овом приликом закључиле Протокол о сарадњи, 6. маја о.г. у Министарству спољних послова и одржаће заједнички концерт у сали Београдске филхармоније, 8. маја 2019. године, који има мисију обележавања српско канадског пријатељства и савезништва, с обзиром да се одржава уочи светског Дана победе над фашизмом и Дана Европе.

Данашња школа „Мокрањац“ је основана 21. септембра 1899. године захваљујући деловању једне од најзначајнијих друштвених институција у Београду 19. века – „Београдског певачког друштва“ и залагањем једне од најзначајнијих музичких личности тог доба Стевана Мокрањца, тако да су и за прве чланове Савета Школе и наставнике изабрани српски великани као што су Стеван Мокрањац, Станислав Бинички и Цветко Манојловић.

            Средња уметничка школа “De La Salle” је основана 1971. године у Отави и једина је школа те врсте у главном граду Канаде, која ради по напредном образовном програму Centre for artistic excellence канадске провинције Онтаријо. Имајући у виду да је Канада двојезична земља, настава у школи “De La Salle”  одвија се на француском језику. Школа “De La Salle” је препозната у Канади као једна од најбоље рангираних, чији ђачки оркестри освајају највише награде на музичким такмичењима широм Канаде.

Гудачки оркестар канадске школе “De La Salle” ће након посете Београду, обићи и Сарајево, Сплит, Задар, Загреб, Љубљану и Венецију, где ће у главним градовима суседних земаља одржати концерте.

Имајући у виду да успостављање културне и образовне сарадње између Р. Србије и Канаде доприноси унапређењу свеукупних билатералних односа двеју земаља, као и да је посета канадских омладинаца прва овакве врсте са северноамеричког континента нашој земљи, Министарство спољних послова Р. Србије је почаствовано што је допринело у међусобном повезивању уметничких школа две земаље.  

Чланак у дневном листу ПОЛИТИКА