Љубица Арсић

 

Љубица Арсић је рођена 19. децембра 1955. у Београду. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду на групи за Југословенску књижевност и српскохрватски језик. Завршила је постдипломске на групи за социологију културе и уметности, на београдском Филолошком факултету. Предаје књижевност у Музичкој школи Мокрањац и бави се писањем.

 

Романи: Чувари казачке ивице, Икона, Манго, Рајска врата.

 

Збирке прича: Прст у месо, Ципеле бувине боје, Барутана, Зона сумрака, Само за заводнице, Тиграстија од тигра, Мацо, да л’ ме волиш, Алл Инцлусиве.

 

Ауторка је и књиге Љубица Арсић, у едицији мапирања писаца, Један према један.

 

Саставила антологије: На брзака (светска еротска прича), Фррррр  (женска светска еротска прича), Клинци од два метра (приче о одрастању),  Острво на два мора  (приче о мору), Дивљи ерос (еротска прича), Овако је почело (приче српских писаца инспирисаних Грчком, са коаутором Дејаном Михаиловићем), Тањир пун речи (приче о браку и породици), Живот је увек у праву (приче о лепом животу), Риба, патка, водоземац (приче инспирисане животињама), Краљица Лир и њена деца (избор прича српских списатељица)

 

Награде: стипендија Борислав Пекиц и награда  Исидориним стазама за роман Икона, Про-фемина награда Биљана Јовановић за приче Ципеле бувине боје, Лаза Костић, Хит Либрис  и награда  Женско перо за приче Тиграстија од тигра, Андрићева награда за приче  Мацо, да л’ ме волиш, награда Стеван Сремац за роман Рајска врата, награде Јеврејских општина за допринос јеврејској култури.

 

Књиге и приче су јој преведене на руски, енглески, француски, немачки, бугарски, италијански, украјински, словачки. Есеје и колумне објављује по књижевним часописима и дневним новинама. Такође, учествовала на многим семинарима, представљањима књига и предавањима о књижевности у Србији и иностранству. Уредница је неких едиција у домаћим издавачким кућама (Лагуна, Плато)

 

мејл:: arsicljubica@yаahoo.com