Татјана Јовановић Мирковић

 

Рођена је 1981. године у Београду.

На Факултету музичке уметности у Београду стиче звање дипломираног музичког извођача, виолончелисте.

 

Још од средње школе делује као камерни и оркестарски музичар. Била је члан нонета виолончела, Музичке школе „Мокрањац“, који је водио истакнути професор Иван Попарић.  Једна је од  оснивача гудачког квартета Елегант, који је деловао од 2000. до 2005. године, са којим је  освојила прву награду на међународном такмичењу „Петар Коњовић“, као и на Републичком такмичењу.

Са истим квартетом  остварила је велики број концерата, како у Србији, тако и иностранству. Као стипендиста, заједно са колегиницама из квартета Елегант , усавршавала се на једном од најпрестижнијих курсева  за камерну музику Praha – Vienna – Budapest и имала прилике да ради са еминентним квартетима као што су „Amadeus“, „Alban Berg“, „Smetana““, „Bartok“, „Hagen“  професорима Норбертом Брајнином, Сигмундом Низелом, Гунтером Пихлером, Томасом Какушком, Ласлом Мезом, Шандором Девичем, Миланом Шкампом… Као студент, била је члан Норвешког омладинског оркестра са седиштем у Елверуму, где је сарађивала са диригентима Андрејом Борејком и Дагласом Бојлдом. Била је члан немачко-скандинавске омландинске филхармоније са седиштем у Берлину, под управом Андерса Пир Кехлера.

Прво радно, педагошко искуство стиче у Музичкој школи „Ватрослав Лисински“, где се запослила 2008. године, на месту професора виолончела, у којој ће радити до 2013. године, када  прелази у школу „Мокрањац“.

 

Татјана Јовановић Мирковић је активна као камерни и оркестарски музичар, о чему сведочи велики број концерата широм света.

Један је од оснивача и чланова еминентног ансамбла „Метаморфозис“, са којим је у фебруару 2017. године добила награду часописа „Музика класика“, за најбољи српски оркестар у 2016. години. Са истим ансамблом премијерно је извела велики  број нових дела, како српских, тако и иностраних композитора. Учествовала је на свим важним фестивалима у земљи (Бемус, Бунт, Дани оргуља, Мокањчеви дани, Номус), али и на фестивалима и концертним дворанама широм света,  од којих се истичу: Карнеги хол, Сиднејска опера, Палата музике у Барселони, центар Линколн, Волт Дизни хол, Мелбурн класик фест, ВОМАД фестивал, Бетовен фест у Бону, Бочелијев фестивал Лајатико у Тоскани, сала Берлинске филхармоније, Зенит у Паризу, Акропољ, сала Хонг Конг филхармоније, Бозар у Бриселу, ЛГ арт центар у Сеулу, сала Израелске филхармоније….

 

Била је члан  Филхармоније младих, ансамбла Арте, БКО Душан Сковран, квартета Елегант, италијанског оркестра Кармело, Омладинског Симфонијског Оркестра југоисточне Европе.

Наступала је у Србији, Аустралији, Аустрији, Белгији, Холандији, Француској, Шведској, Норвешкој, Исланду, Шпанији, Мароку, Румунији, Бразилу, Јужној Кореји, Кини, Израелу, Грчкој, Албанији, Црној Гори, Босни и Херцеговини,, Чешкој, Пољској, Украјини, Летонији, Турској, Луксембургу, Швајцарској, Хонг Конгу, Макау, Италији, Канади и САД-у.

Снимала је за радио и телевизију.