Милош В. Николић

 

Започео је бављење музиком као  кларинетиста, код професора Васила Гелева, Милоша Герића и Михајла Келблија.

    Више од двадесет пет година бави се византијском црквеном музиком,  као и педагошким радом у тој области.

Бави се српском изворном музиком свирајући кавал и гајде. Од 2004. године  први је професор кавала на Одсеку за српско традиционално певање и свирање у школи „Мокрањац“ у Београду, у којој је овај одсек и основан 1995/1996. године, на којем је  први пут у историји српског школства уведено изучавање вештина традиционалног певања и свирања.

 

Његови ученици су наступали на бројним концертима и манифестацијама посвећеним традиционалној музици

 

Сарађује са музичарима и уметницима различитих профила. Певао је и свирао са српским истакнутим уметником, појцем и сликаром Павлом Аксентијевићем, као члан групе Запис. Истражује источну (оријенталну) музичку традицију. Члан је и оснивач трија Вед (ут, кавал и зарб).

Испољивши интересовање за одговарајућу употребу народних инструмената у популарној музици, свирао је кавал (и кларинет) на такмичењу за песму Евровизије 2004. године у Истанбулу и 2012. у Бакуу. Снимао је музику за филмове, радио-драме и балет.

 

Наставио је студије кларинета 2003. године и дипломирао је у класи професора Анте Гргина на ФМУ у Београду.

 

Докторирао је 2014. године са темом: „Кларинет у клезмер музици (клезмер кларинет): стилско-жанровске особености и извођачка техника“.

 

Са виолинисткињом Мадлен Стокић Васиљевић и пијанисткињом Мајом Михић 2010. основао је трио Покрет који успешно концертира подстичући савремене српске композиторе да пишу нова дела за овај састав, промовишући савремено српско музичко стваралаштво (око тридесет нових домаћих дела написано је и посвећено овом ансамблу)

 

Имао је многобројне концерте у Србији, Русији, Европи, Азији, Канади...

 

Аутор је акредитованих програма: Кавал у музичкој традицији јужне Србије – заборављени елементи српског музичког наслеђа.

 

У области византијске музике објављена су му следећа дискографска издања: Цветослов црквеног музичког предања православног Истока 1, Усред сабора песмом ћу те величати; петоструки (уживо) компакт-диск „Сазвучја хиландарског славословља“; снимак концерта на БЕМУС-у, одржаног у Атријуму Народног музеја 2001. године, Данас се Црква озарује.

 

Са појцем Павлом Аксентијевићем, као члан групе Запис, снимио је компакт-дискове Посвећење, ПГП РТС, Београд, 2007. и Посвећење 2, Multimedia Records, Београд, 2015.

Са групом Бибер снимио је истоимени компакт-диск 2004. године и свирао на фестивалу Exit у Новом Саду 2005. године. Песма „Турта“ са тог компакт-диска објављена на Buddha Bar, vol. 8.

Са тријом Вед објавио је дупли CD&DVD Музици с Љубављу, Удружење грађана „ВЕД“, Врањe, 2012.

Објављен је макси-сингл компакт-диск са пет верзија песме Лане моје у издању Warner Music Austria, 2004. на којем је, осим кавал,а свирао и српски дудук. Неколико верзија евровизијске песме Није љубав ствар у којој је свирао кларинет и кавал, објављено је 2012. у издању ПГП РТС.