Марко Д. Алексић

 

Рођен је 1984. године.

 Дипломирао је  композицију, на Факултету музичке уметности у Београду, на Одсеку за композицију, у класи композитора и редовног професора мр Властимира Трајковића, редовног члана Српске академије наука и уметности.

 

 Усавршавао се 2002. године на мастеркласу лаутисте Едина Карамазова. 2003. године одржао је 2003. године шест солистичких концерата у Београду, Алексинцу, Параћину и Ћићевцу. Његове композиције су извођене на међународном фестивалу младих композитора КоМА, у сали Београдске филхармоније. Био је гост 2010. године на солистичком концерту гитаристе Majе ле Ру Обрадовић (Srb/Fra), одржаног у дворском комплексу Бели двор, под покровитељством Њ.К.В. претстолонаследника Александра II Карађорђевића, на ком је премијерно извео своје композиције за клавир.

 

У периоду 2010. и 2011. године, као гитариста, оркестратор и диригент, наступао је са вокално-инструменталним ансамблом етномузиколога Бојане Николић, изводећи традиционалну (и world) музику Балкана на бројним концертима у Србији, у Шпанији и Мађарској, као и на гостовањима на Радио Телевизији Србије и Телевизији Студија Б.

 

Од 2010. до 2016. год. премијерно је изведено неколико композиција, од којих се издвајају: „Плава гробница“, за виолу и гудачки оркестар, по наруџбини виолисте Саше Мирковића и оркестра Метаморфозис (фестивал КоМА, 2010. год., Сала Београдске филхармоније), „Јесен листопадне шуме“, комад за балетску игру, за клавир соло (Снежана Перуничић, клавир, 2012., Сала СКЦ-а), Сплет Мокрањчевих руковети за оркестар харфи, по наруџбини харфисте Дијане Сретеновић (Харфа фест, Велика сала Коларчевог народног универзитета, 2014), „У Ладином врту“, за две виоле, по наруџбини виолисте Томислава Милошевића (Сала Културног центра, Косовска Митровица, 2016.). За архив Радио Београда 2016. године снимљена је оркестарска композиција „Сунчево коло“, путокази за велики оркетар (диригент Иван Марковић, Симфонијски оркестар РТС-а).

 

 Постао је 2015. године део четворочланог тима при Матици српској за рестаурацију рукописа домаћих композитора, по пројекту Министарства културе Републике Србије и СОКОЈ-а.

Сарађивао је са Београдским гудачким оркестром „Љубица Марић“, виолистима Томиславом Милошевићем, Сашом Мирковићем и ансамблом „Метамoрфозис“, диригентом Иваном Марковићем, Симфонијским оркестром РТС-а, Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички”, пијанистима Даријем Себићем и Снежаном Перуничић, виолончелистима Ђорђем Милошевићем и Александром Латковићем, соло певачима Јеленом Банковић, Тањом Андријић и Валентином Ташковом, харфисткињом Дијаном Сретеновић, Београдским квартетом харфи, Балкан стринг квартетом из Америке (Balkan string quartet, Atlanta, USA), диригентом Мином Бошњак, Wonder string квартетом.

Од 2009. године, у Музичкој школи „Мокрањац” у Београду, ради као професор стручних музичких предмета. Из хобија свира неколико разнородних инструмената, и, изучава неумску нотацију и византијско појање.

 

мејл: docendo.discimus.m@gmail.com