Марија Николић Стојановић

 

На Факултету музичке уметности у Београду дипломирала је на одсеку за флауту у класи професора Тахира Куленовића.

 

Усавршавала се на курсевима код професора Јаноша Балинта и Мишела Дебоста. По завршетку студија, била је чланица квартета "Коболд" заједно са с Милицом Јевић, Тамаром Цвејић, Аном Поповић, с којима је успешно наступала у Београду и Србији, у организацији Музичке омладине.

 

Била је дугогодишња чланица хора флаута "Београдска сиринга" (од 1995. до 2005. године) под уметничким руководством Братислава Ђурића и с тим саставом остварила успешне концерте на свим значајнијим сценама Београда, а посебно на сцени  Народног позоришта, под чијим окриљем је овај састав и настао. Такође, с истим саставом остварени су значајни концерти у иностранству, где су извођена дела Ј.С. Баха, Уметност фуге, Ј.С. Хајдна Седам последњих Христових речи, Моцартове  Сонате, итд.

 

Снимци концерата одржаних на великој сцени Народног позоришта су употребљени за ЦД издање састава. Одмах по завршетку студија  запослила се на месту наставника у музичким школама "Петар Коњовић", "Гроцка", а од 2007. године је у школи "Мокрањац".

 

У школи „Мокрањац“ успешно сарађује као педагог и као извођач с колегиницом Дијаном Сретеновић, професорком харфе, у дуу флауте и харфе. Оствариле су успешне концерте у Београду у оквиру манифестација "Музички сусрети - Јесен на Чукарици", у Врању у оквиру манифестације "Мај месец музике" и на разним хуманитарним концертима, као и на концертима професора школе "Мокрањац".

 

У току  педагошке каријере, наставила је да се усавршава, похађајући бројне акредитоване семинаре:

 

Њени ученици успешно наступају на концертима поводом дана школе, а од свих се издваја соло наступ поводом дана школе 2013. године, кад је ученица наступала као солиста с оркестром, изводећи Моцартов Концерт за флауту и харфу.

Њени ученици су награђивани мноштвом првих награда на бројним републичким и међународним такмичењима, неки  су успешни студенти на ФМУ, а неки дипломирани музичари. Од бројних награда најзначајнија је награда из 2008. године за педагога такмичења.