Драгош Холцлајтнер

 

Драгош Холцлајтнер рођен је 1982.године у Београду.

 

 Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Шандорова, у чијој класи је завршио и специјалистичке академске студије. Тренутно је студент треће године докторских академских студија на Факултету музичке уметности у Београду, на катедри за Камерну музику у класи ванредног професора Дејана Суботића, у оквиру камерног састава Клавирски дуо, у сарадњи с пијанистом Милошем Станојевићем, са којим сарађује и наступа од 1999. године.

 

Похађао је неколико година, као активни учесник, летњи семинар клавира и корепетиције професора Владимира Стојнића у Врњачкој Бањи, у оквиру којег је наступао на концертима под називом „Одабрани за одабране“ у Београду (у галерији „Артгет“ Културног центра Београда, као и у музичкој галерији и великој дворани Коларчеве задужбине), Краљеву (у Народном музеју) и Врњачкој Бањи (у Замку културе „Белимарковић“).

 

Такође, похађао је и мајсторске курсеве клавира проф. Александра Шандорова и проф. Игора Ласка (Француска), као и мастерклас камерне музике проф. Лидије Бизјак (Француска).

 

Наступао је као солиста, клавирски сарадник и камерни извођач на концертима и фестивалима у Србији и Босни и Херцеговини. Такође, наступао је као клавирски сарадник и у емисијама „Србија на вези“, „Ад либитум“, као и у Јутарњем програму  Радио-телевизије Србије. Сарађивао је и са хором „Браћа Барух“ из Београда, а остварио је и сарадњу у оквиру позоришне уметности, наступивши као клавирски сарадник у представи „Да нам живи, живи рад“ позоришта „Атеље 212“ у Београду. Од 2004. до 2006. године радио је као клавирски сарадник у Балетској школи „Лујо Давичо“ у Београду, а од 2009. године ради у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду, најпре као наставник клавира, а затим и као клавирски сарадник на одсецима за соло певање и гудачке инструменте.

 

мејл: dragosholclajtner@yahoo.com