Владимир Гурбај

 

Рођен је 27.5.1980. године у Београду.

 Уписује студије  на једном од најпрестижнијих универзитета, Универзитет „Mоцартеум“ у Салзбургу, у класи професора Емила Ридера. Године 2004 .после дипломирања наставља са магистарским студијама. Као стипендиста ЕРАЗМУСА другу годину магистарских студија похађао је на Универзитету Уметности у Берлину у класи једног од најеминентнијих педагога данашњице, професора Франсоа Бенде.

 

Похађао је мајсторске курсеве код познатих музичара: Мате Бекавца, Ницоле Керн (соло кларинетисткиња Штутгардске опере), Чарлса Нејдиха (проф. кларинета на Џулијарду), Клеменса Хагена (камерна музика), Ирене Графенауер (камерна музика).

 

Био је добитник многобројних награда на републичким и савезним такмичењима,  како у категорији кларинета тако и у категорији камерне музике.

Редован је гост на фестивалима у Аустрији, Француској, Италији, Норвешкој, Бугарској, Азији. Као камерни музичар, сарађује са пијанисткињом Емилијом Пинто са којом је одржао бројне реситале у земљи и иностранству, као и са квартетом Бахус, са којим је 2004. године у Аустрији добио специјалну награду за извођење Брамсовог квинтета за кларинет.

 

Наступа широм земље и иностранства као солиста и члан различитих камерних састава.

Последњих година бави се позоришном музиком, учествујући и свирајући у представама:  Отац на службеном путу (Атеље 212), Није смрт бицикло (ЈДП), Мајка Храброст (Народно позориште). Предаје кларинет у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду, где је као шеф одсека,  остварио изузетне резултате.