Ана Симонутти

 

Дипломирала је и магистрирала на Клавирском одсеку Факултета музичке уметности у Београду, у класи професора Јокут Михаиловић., а специјализацију камерне музике завршила је у класи професорке Оливере Ђурђевић.

 

Током више од тридесет година, колико траје њена професионална каријера, одржала је преко две хиљаде концерата, како као солиста, тако и у трију са оцем Трипом Симонутијем и сестром Иреном, или у дуу са оцем или сестром.

Као солиста, наступала је са бројним диригентима: Рен Хуијие (Кина), Намсраијав  Бутанбајар (Монголија), Станко Јовановић, Војислав Симић, Павле Медаковић, Зоран Андрић и др, као и са оркестрима: Оркестром РТС-а, Пекиншким оркестром Гуо Лиан, Монголском државном филхармонијом, оркестром Војске „Станислав Бинички“, Камерним оркестром из Ниша и др.

Гостовала је у Монголији, Кини, Мађарској, Бугарској, Француској, Аустрији, Немачкој, Црној Гори, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији.

 

Бројне наступе имала је  на домаћим и страним телевизијама. Са оцем Трипом Симонутијем, била је представник Југославије на светском музичком спектаклу „Ноћ звезда“, који је директно преносила француска телевизија.

 

Наступала је на многим значајним фестивалима у земљи и иностранству: БЕЛЕФ, Златна јесен-Улан Батор (Монголија), НОМУС, Мокрањчеви дани-Неготин, Мермер и звуци-Аранђеловац, Град театар-Будва, Мимозе-Херцег Нови...

Снимила је три CD-a у издању ПГП РТС-а, две ЛП плоче, пет аудио касета, као и неколико компакт дискова за потребе Радио Београда.

Као солиста и члан Трија Симонутти, добитница је прве награде публике и прве награде Удружења композитора Монголије на међународном фестивалу „Златна јесен“ 1998.

Године 2001. је добила Златну значку Културно-просветне заједнице Србије за допринос развоју културе.

Добитница је и  више награда и признања Црвеног крста за хуманитарни рад. Одржала је велики број хуманитарних концерата, као и више стотина концерата посвећених ширењу класичне музике међу младима.

 

Ани Симонути, као чланици Трија Симонути, велики број композитора је посветио своја дела: Деспић,  Бабић, Радић, Вауда, Камбасковић,  Херцигоња,  Костић, Расински.

Члан је Удружења музичких уметника Србије (УМУС) од 1994. године.

У Немачкој, 2001. године, била је представник Музичке омладине Југославије на Интернационалној конференцији.

Од 1993. године бави се педагошким радом у Музичкој школи „Мокрањац“ у Београду.

Ученици Ане Симонути имали су бројне наступе на фестивалима и концертима у најзначајнијим концертним салама, као и бројна гостовања на националној телевизији. Дуа, трија, квартети из њене класе освајали су бројне награде на републичким такмичењима.

Била је иницијатор и организатор сусрета камерних одсека музичких школа Београда.

Више пута била је шеф одсека за камерну музику, као и члан жирија на Републичком такмичењу.

 

мејл: ana.simonutti@gmail.com

сајт: www.simonutti.com