Адела Караси Тодоровић

 

Рођена је у Београду.

Дипломске студије је завршила на Факултету музичке уметности у Београду,  у класи професора Димитријевић-Стошић.

Освојила је многобројне републичке, савезне, фестивалске награде Југославије, као и међународне (једина прва награда у својој категорији у Парми).

 

Захваљујући високим резултатима током школовања и уметничког рада  године добила је статус слободог уметника под покровитељством града Београда и постала члан УМУС-а.

Као добитница стипендије учествовала је  на ИКИФУ у Њујорку, при колеџу Манес  и том приликом похађала је мастерклас код светски прознатих  пијаниста и професора као што су: Е.Зилберканта, А.Кобрин, М.Лелчук, Ф.Цонг, Ф.Бидини и др. Као пасивни учесник код: А. Хамелина, И.Морозове, А.Брагинског, Ј.Ченга, Е.Тимакина  и других.

 

Наступала je у земљи и иностранству ( Бања Лука, Котор, Беране, Парма, Мајами, Њујорк, Кувајт), као солиста, солиста са оркестром (Београдска филхармонија), камерни музичар (клавирски дуо „Алтро модо”) као и корепетитор многим еминентним личностима нашег музичког живота.

 

Снимала je за РТС, ТВНС и за фонотеку Радио Београда, а једно време и сама била водитељ и уредник емисија класичне музике на Првом програму РТБ-а.

На Факултету лепих уметности била је корепетитор на одсеку за соло певање.

 

При оснивању фонда “Деца деци” и Дечје филхармоније, била је члан стручног одбора и уметнички директор.

Као професор клавира у Музичкој школи Мокрањац, поред сталног  усавршавања, рад са ђацима усмерава, поред учења свирања самог инструмента, на опште музичко и културно образовање (посете концерата, представа, изложби, предавања и сл.), као и на учешће на многим републичким  и интернационалним такмичењима, о којима сведоче награде ђака.

 

мејл: adelakarasi@hotmail.com